Andijk

Andijk – een dorp in de gemeente Medemblik.

Andijk is een dorp in de gemeente Medemblik in de provincie Noord-Holland. Andijk stekt zich uit langs het IJsselmeer en is gelegen tussen Wervershoof en Enkhuizen. Het dorp telt 6.488 inwoners en heeft een oppervlakte van 47,70 km2 (waarvan 26,71 km2 water). Andijk is met zijn tien kilometer lengte, één van de langste dorpen van Nederland.

Andijk heeft een vruchtbare kleigrond met land- en tuinbouw: bloemkool-, bloembollen- en aardappelteelt en er zijn diverse grote bollenverwerkingsbedrijven gevestigd. Eén van de belangrijkste bron van inkomsten is echter het toerisme. De redenen hiervoor zijn de vele watersportmogelijkheden en de aanwezigheid van campings en bungalowpark “Het Grootslag”. Andijk is, door de aanwezigheid van het waterwinstation Prinses Juliana, ook een belangrijke leverancier van drinkwater voor een groot deel van de provincie Noord-Holland.

De haven van Andijk

Bungalowparken in Andijk.

In Andijk zijn twee bungalowparken en een camping.

 • Villavakantiepark IJsselhof. Dit vier sterren vakantiepark ligt dichtbij de haven van Andijk.
 • Vakantiepark het Grootslag. Vakantiepark Het Grootslag ligt dichtbij de haven van Andijk direct aan het IJsselmeer. Op het park zijn veel voorzieningen zoals een overdekt zwembad, een midgetgolfbaan, bowlingbanen, tennisbanen, café, bar, restaurant, pannnekoekrestaurant, jongerencafé, snackbar, supermarkt, fietsverhuur en een kinderboerderij.

Andijk heeft ook haven. De haven telt maar liefst achthonderd ligplaatsen. Naast de haven van Andijk ligt het recreatiegebied de Vooroever met een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelpaden.

Natuurgebied in Andijk.

De vooroever

Natuurgebied de Vooroever is een praktisch aaneengesloten gebied dat ligt tussen Andijk en Medemblik. Vanaf de jachthaven van Andijk loopt u in 5 minuten naar de Vooroever. Over de dijk loopt u tussen de weilanden en dit waterrijke  natuurgebied door. Er is een aalscholver broedkolonie en er zijn tientallen broedende water- en moerasvogels. Ook biedt het natuurgebied een rustplaats aan vogels die voedsel zoeken in het IJsselmeer. In de trektijd en in de winter zijn er soms duizenden eenden te zien. Een wandelpad vanaf het parkeerterrein bij de Koopmanspolder voert u naar een vogel uitkijkpunt. In dit natuurgebied komen zo’n 250 verschillende vogelsoorten voor, waaronder een lepelaarskolonie. Vanaf een uitkijktoren is het voor de vogellaars heerlijk vogels spotten!

De Koopmanspolder in Andijk
De Koopmanspolder in Andijk is een deel van de Vooroever. De polder van 16 hectare heeft een grootse verandering ondergaan. Een stuk alledaags buitendijks grasland is veranderd in een fraai samenspel van natuur, water, landschapskunst, cultuur(historie) en recreatie.

Voor vogelaars is de Koopmanspolder een waar vogeleldorado. Na het verhogen van het waterpeil kwamen duizenden vogels af op het ondergelopen land. Er zijn al bijzondere exemplaren zoals de kemphaan en de pijlstaart gesignaleerd.

Het gehele jaar kunt u de Koopmanspolder bewonderen vanaf de paden op de omringende dijken. En drie maanden per jaar: van 15 juli tot 15 oktober, kunt u via een schelpenpad naar het hart van de draaikolk lopen. Honden zijn in de polder niet toegestaan.

Musea in Andijk.

 • Poldermuseum en het Saet en Cruytmuseum over de plaatselijke geschiedenis van Andijk.
 • Hoedenmuseum.

Horeca in Andijk.

 • Restaurant 1619, gelegen in de Jachthaven van Andijk, (mediterraan, vegetarisch, italiaans)
 • Familie Restaurant De Polder (Hollands, internationaal, Frans), Proefpolder 6, Andijk, naast de haven van Andijk.
 • Restaurant Danny’s Garden (chinees), Prinses Marijkestraat 49, Andijk.
 • Café-pension ’t Ankertje, Dijkweg 338, Andijk
 • Restaurant Het Kerkje (Frans, mediterraan), Buurtje 4, Andijk
 • Theetuin De Libel.

Supermarkten in Andijk.

 • Lidl, Dijkgraaf Grootsweg 34, Andijk
 • Dekamarkt Andijk, Middenweg 59a, Andijk

Zeilboot huren vanuit haven Andijk (gemeente Medemblik).

Bij Andijk Jacht Verhuur kunt u vanuit de haven van Andijk de volgende zeiljachten huren:

Bij Andijk Jacht Verhuur kunt u vanuit de haven van Den Oever de volgende zeiljachten huren:

Bij Andijk Jacht Verhuur kunt u vanuit de haven van Monnickendam de volgende zeiljachten huren: