Zeilen naar Enkhuizen – 10 mijl vanaf Haven Andijk


Welkom in Enkhuizen: Een Historische Schat aan de Zuiderzee.

Ontdek de charmante stad Enkhuizen, gelegen aan de oevers van het IJsselmeer in de prachtige regio West-Friesland. Met zijn rijke geschiedenis, schilderachtige grachten, oude gebouwen en levendige sfeer is Enkhuizen een bestemming die je niet mag missen.

Geschiedenis en Cultuur: Enkhuizen is een stad die teruggaat tot de middeleeuwen en was ooit een belangrijke havenstad tijdens de Gouden Eeuw. Het historische centrum ademt nog steeds de sfeer van vervlogen tijden met zijn goed bewaard gebleven monumentale panden, grachten en pittoreske straatjes. Een wandeling door de stad voert je langs prachtige bezienswaardigheden, zoals het beroemde Drommedaris, een middeleeuwse stadspoort, en de imposante Dromedaristoren, die een panoramisch uitzicht biedt over de stad.

Bezienswaardigheden en Activiteiten: Enkhuizen biedt een scala aan attracties en activiteiten voor zowel geschiedenis- als natuurliefhebbers. Breng een bezoek aan het Zuiderzeemuseum, waar je een kijkje kunt nemen in het leven aan de voormalige Zuiderzee. Wandel door authentieke straatjes, stap aan boord van oude schepen en ontmoet ambachtslieden die traditionele ambachten beoefenen.

Voor liefhebbers van de zee is een bezoek aan het Enkhuizer Almanak Museum een must. Hier ontdek je de geschiedenis van de oudste nog bestaande almanak ter wereld en leer je over de maritieme tradities die de stad hebben gevormd.

Natuurliefhebbers zullen genieten van een bezoek aan het Streekbos, een prachtig recreatiegebied met bossen, meren en wandelpaden. Huur een fiets en verken de omgeving, ontdek de bloeiende tulpenvelden in het voorjaar of geniet van een ontspannen boottocht op het IJsselmeer.

Evenementen: Enkhuizen staat bekend om zijn bruisende evenementenkalender. Van de Enkhuizer Klipperrace, waar traditionele zeilschepen strijden om de titel, tot de jaarlijkse Harddraverij, een paardenrace die al sinds 1760 plaatsvindt, er is altijd iets te beleven in Enkhuizen. Daarnaast vinden er regelmatig festivals, markten en concerten plaats, waar je kunt genieten van live muziek en lokale lekkernijen.

Culinair Genieten: Een bezoek aan Enkhuizen is niet compleet zonder te proeven van de lokale keuken. Geniet van vers gevangen vis in een van de gezellige visrestaurants aan de haven, proef heerlijke kaas op de markt of trakteer jezelf op een ambachtelijk gebakken Enkhuizer koek. Vergeet ook niet om een bezoek te brengen aan een van de vele bruine cafés, waar je kunt genieten van een lokaal gebrouwen

De havens van Enkhuizen

Enkhuizen heeft een rijke maritieme geschiedenis en beschikt over meerdere havens die een belangrijke rol spelen in het stadsleven. Hier zijn enkele van de belangrijkste havens in Enkhuizen:

  1. Oude Haven: De Oude Haven is een pittoreske haven gelegen in het historische centrum van Enkhuizen. Het is een populaire bestemming voor zowel toeristen als lokale bewoners. De haven herbergt prachtige historische schepen en biedt een schilderachtig uitzicht op de oude gebouwen en het water. Hier vind je gezellige cafés, restaurants en terrassen waar je kunt genieten van een hapje en een drankje terwijl je de bedrijvigheid in de haven gadeslaat.
  2. Buitenhaven: De Buitenhaven is een grotere commerciële haven en fungeert als een belangrijk knooppunt voor pleziervaartuigen en zeiljachten. Het is een ideale uitvalsbasis voor watersportliefhebbers die het IJsselmeer willen verkennen. Je zult hier een verscheidenheid aan schepen zien, variërend van kleine zeilboten tot grote charterschepen. De Buitenhaven biedt tevens faciliteiten zoals aanlegsteigers, sanitaire voorzieningen en brandstofstations.
  3. Compagnieshaven: De Compagnieshaven bevindt zich aan de zuidkant van de stad en is voornamelijk bedoeld voor de pleziervaart. Deze moderne haven biedt ligplaatsen met alle nodige voorzieningen, zoals elektriciteit, water en sanitaire faciliteiten. Vanuit de Compagnieshaven kun je gemakkelijk het IJsselmeer verkennen en genieten van zeilen, vissen of gewoon ontspannen op het water.